Základní principy kombinace potravin a přípravy jídla
-
Tělo má velkou regenerační schopnost.
- za 7 let se obnoví veškeré buňky v těle
- za 4 dny se obnoví žaludeční sliznice
- za 7 měsíců se obnoví kostra těla
-
Regenerační schopnost je ovlivněna způsobem života a výživy a věkem se zpomaluje
- 70 % úmrtí je způsobeno způsobem života, 87% chorob si člověk způsobuje sám
- Pokud našemu organismu vytvoříme dobré podmínky, přestaneme jej přetěžovat nevhodnými kombinacemi jídel a přejídáním, máme hodně pohybu na čerstvém vzduchu a přiměřený spánek, nekouříme a alkohol pijeme s mírou, tělo si utvoří vlastní rovnováhu a imunitu, a jakékoli vychýlení z normy je schopno samo regulovat.
-
Sami si vybíráme , co jíme a pijeme a to určuje kvalitu našeho zdraví, vitality a celkový vzhled
- V ČR je konzumace cukru v průměru na jednoho člověka za rok je až 70 %
- Konzumujeme až 12x více soli, než potřebujeme
- Až 80% tuků v naší stravě jsou živočišné tuky
- Za život sníme asi 60 tun potravin a 240 kg chemických látek
- Strava, i když pestrá, nám už nedává tolik živin a vitální energie, jako dřív. Současný způsob zemědělství, obhospodařování velkých polí, orba a hnojení, způsobilo, že půda, na které pěstujeme obiloviny a zeleninu je chudá na živiny.
-
Způsob přípravy jídel, dlouhé vaření, pečení, přesolování, dlouhé skladování atd. ničí i to málo, co by si naše tělo mohlo z jídla vzít
- Enzimy a vitamíny se ničí už při 40 stupních Celsia
- Pijeme mléko, pasterizované, termizované, ochucené, mnohdy s přídavky chemických látek, aby mělo dokonalý vzhled a chuť, minimální zápach, žádné bakterie a aby dlouho vydrželo.
-
Přejídáme se mléčnými výrobky, mnohdy přesolenými
- Mléko je přitom svým složením v přírodě přizpůsobeno výživě mláďat, nenajdete dospělé zvířecí jedince v přírodě, kteří by se mlékem živili
- Mléčný kasein je pro většinu lidí špatně stravitelný a ukládá se v tělě
Faktory ovlivňující náš stav
Slunce
-sluneční energii přijímáme nejen přímo ze Slunce, ale i nepřímo, z rostlinné stravy, rostliny kumulují sluneční energii
Vzduch
-každý ví, že bez dýchání by náš organismus přestal fungovat, ale málokdo dýchá správně a plně (Pranájáma – jogínské techniky, které zlepšují kvalitu dýchání)
-vědomým dýcháním a pozorováním dechu lze dosáhnout meditačních stavů, organismus se dostává do rovnováhy a nastartují se očistné a ozdravné procesy v těle
-důležité je dýchání nosem (je prokázáno, že u dětí se ztíženými podmínkami dýchání (např. nosní mandle, astma, alergie atd.) můžou nastat i poruchy ve vývoji psychiky
-neuvědomujeme si, že nedýcháme oběmi dírkami stejně, jedna nosní dírka je vždy aktivnější než druhá, aktivita se střída po 2 hodinách (viz.jóga)
Voda
-2/3 našeho těla tvoří voda (nejvíc vody obsahuje mozek – až 85%, i vlasy obsahují vodu – asi 10%)
- Na všechny živé organismy, tedy i na lidské tělo mají silný vliv lunární rytmy, (které způsobují mimo jiné i příliv a odliv moře), silné jsou i vlivy pohybů a gravitace ostatních planet. Dřív byli lidé k těmto přírodním jevům daleko vnímavější a dokázali je využít ve svůj prospěch)
-Měli bychom denně vypít minimálně 4 dl vody na 10 kg hmotnosti těla, při nadváze na každých 11 kg o pohárek vody navíc
-Pokud pijeme kávu, nebo pracujeme intenzivně na počítači, mělo by být množství přijatých tekutin ještě větší
-Ve stravě je asi 0,8 l vody a 0,4 l tvoří tzv. metabolická voda (produkt metabolických procesů)
-Vylučování toxinů z těla probíhá celým povrchem těla a to několika způsoby:
- 0,8 l močí
- 0,5 l kůží
- 0,3 l stolicí
- 0,4 l dýcháním
- (pokud má člověk poškozeny močové cesty, nebo zanesené ledviny, začne se víc potit, pokud má navíc zanešená střeva a zácpu, můžou se objevit na kůži vyrážky a ekzémy, onemocnění dýchacích cest, astma, alergie a podobně. Tělo si vždycky hledá kudy to ještě jde, pokud to už moc nejde, ukládá toxiny v těle)
-2/3 tekutin vypít nejlépe v dopoledních hodinách (od 4.00 – 12.00, aktivní jsou dráhy tlustého střeva, žaludku, sleziny a slinivky, dobíhají vylučovací procesy, vylučuje se nejvíc odpadních látek)
-V odpoledních hodinách bychom měli pít v době, kdy jsou aktivní dráhy ledvin a močového měchýře (15.00 – 19.00), před spaním moc nepít, aby si mohly ledviny odpočinout
-Ledviny filtrují krev a vylučují moč
- Za 24 hod. přefiltrují až 200 l krve
- Moč by měla mít světle žlutou barvu a mírnou vůni
-Když málo pijeme, všechno v těle se zahušťuje a moč se koncentruje, ztěžuje se vylučování toxinů, které se ukládají v těle (ledviny, jako síto,se ucpávají , vznik rakoviny moč. měchýře atd.)
-Odpadní látky se hromadí i v mezibuněčných prostorech a zabraňují tak příjmu a distribuci živin pro buňky
- Slazené nápoje obsahují umělá sladina (aspartam) a konzervanty (kys. fosforečná), které jsou pro lidský organismus škodlivější než přírodní cukr
- Pivo, i přes velkou výživovou hodnotu a množství kvalitních látek, může podporovat přemnožení kvasinek a růst plísní v těle (zejména v kombinaci s jídlem)
- Alkohol vytlačuje vodu z buněk (převážně mozku) a způsobuje jejich odumírání (i při malém množství alkoholu odumře až několik tisíc buněk)
- Minerálky obsahují množství solí, které zatěžují srdce, i zde platí všeho s mírou
- Ovocné džusy bychom měli pít zásadně nalačno, nikdy ne po jídle, jinak začnou kvasit (vzniká metylalkohol, když se dostane do krve, působí toxicky, způsobuje dráždění hypofýzy a prudké bolesti hlavy). Naopak džus, nebo čerstvé ovoce před jídlem nám dodá energii, pročistí trávící trakt a nastartuje metabolické procesy.
-U všech tekutin platí, že bychom je neměli pít příliš studené, spíš vlažné, oslabuje se energie nejen ledvin a močových cest (záněty močového měchýře…), ale i střev a tlusté střevo postupně ochabuje a vzniká zácpa
-Ráno na lačno bychom měli pít cca 2-4 dl vlažné vody (jak chybí voda, tělo si ji bere z tkání, všechno se zahušťuje a zhoršují se metabolické procesy)
-Měli bychom pít i když nemáme žízeň , když už máme žízeň, je pozdě, chybí nám tekutina v množství 1% hmotnosti těla a po napití doplníme pouze 2/3.
-Nedostatek vody způsobuje:
- Ukládání toxických a odpadních látek v těle
- Ukládání tuků
- Poruchy trávení
- Bolesti hlavy
- Bolesti ledvin a křížové oblasti
- Podrážděnost, slabost, únavu
- Závratě, suchou pokožku, ochablosti svalstva, zvyšování hmotnosti
Strava
-Správným způsobem stravování a kombinací potravin si můžeme prodloužit život až o 20 let
- „Člověk by měl jíst to co potřebuje , ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si však udrží tehdy, až mu bude chutnat to, co jeho tělo potřebuje“ Pyké (řecký lékař)
-Ideální složení stravy denně:
- 7 porcí syrové nebo tepelně upravené zeleniny a ovoce
- 5 porcí celozrnných obilnin
- 4 porce jídla s vysokým obsahem vápníku, kvalitních proteinů a potřebných aminokyselin (luštěniny a ořechy jsou téměř stejně plnohodnotným zdrojem bílkovin, jako bílkoviny živočišného původu)
- 80 % přijímaných tuků by měly tvořit nenasycené tuky(kvalitní rostlinné, za studena lisované oleje, ořechy a semínka), zbylých 20 % kvalitní tuky živočišné (ztužené tuky jsou pro organismus nestravitelné a ukládají se v těle)
-Žaludek zpracuje jen to, co dokáže zkapalnit, měli bychom proto potravu důkladně rozžvýkat a proslinit (i tekutiny). Neměli bychom jíst po 20.00 hod večer, jídlo se špatně tráví, organismus se zbytečně zatěžuje
Bílkoviny
-Stavební materiál pro naše tělo, jsou tvořeny z 23 aminokyselin a 9 z nich naše tělo samo nedokáže vyrobit (tzv. Esenciální aminokyseliny)
-Nejzdravějším zdrojem bílkovin jsou semena rostlin, luštěniny, obiloviny, ořechy, ryby a maso malých zvířat
-Rostlinné zdroje bílkovin neobsahují tolik odpadních látek, mají minimum tuků a obsahují i cenné vitamíny, minerály a vlákninu
-Živočišné zdroje bílkovin většinou obsahují i hodně tuku (např. maso – na 1g bílkoviny připadá až 1,2 g tuku)
- Konzumace velkého množství živočišných bílkovin způsobuje přetížení trávícího traktu, následkem je zácpa, nebo průjem
- Způsobuje nedostatek vápníku, hořčíku, zinku, vyčerpává i zásobu vit. B
- Vzniká látka Amyloid, která se ukládá v tkáních a způsobuje degeneraci tkání
- Přebytek živočišných bílkovin vede i k ledvinovým kamenům a odvápnění kostí
-Mléko obsahuje hodně nasycených aminokyselin (tělo potřebuje nenasycené), způsobuje kornatění cév. Mléčná bílkovina je složena ze ¾ z kaseinu (podporuje ukládání cholesterolu v cévách, zahleňuje organismus, způsobuje alergie).
- Ve 100 g mléka je 125 mg vápníku, stejné množství je i v kapustě, zelí, fazolích, sóji, 2x tolik je v sardinkách, 10x tolik je v maku, nati petržele nebo majoránce
- Málo esenciálních aminokyselin v mléce způsobuje ochabování svalstva, snížení tvorby látek podporujících imunitu a poruchy mnoha metabolických funkcí
-Sója obsahuje 9 esenciálních aminokyselin a zároveň žádný cholesterol. Obsahuje izoflavin Genistein (univerzální protirakovinný preventivní činitel),
- Snižuje riziko mrtvice, srdečních záchvatů a ucpávání cév
- Pomáhá tělu uchovávat vápník
- Snižuje riziko rakoviny, celkově tlumí růst rakovinných nádorů tím,že zabraňuje vytvoření cévního systému u některých nádorů, nádor tedy odumírá
- Může se jíst denně, tělo za 24 hodin Genistein rozloží
- Soja obsahuje i jiné inhibitory proteáz, izoflaviny, které chrání buňky před radiací, fytáty – prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, fytosteroly – chrání před rakovinou tlustého střeva, a saponiny
-Čočka je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, draslíku, železa a mědi a také nerozpustné a rozpustné vlákniny (viz. účinky vlákniny)
- Čočku můžeme 3 dny nechat naklíčit a jíst syrovou, nebo nechat přes noc namočenou, nemusí se pak tak dlouho vařit. Já ji pak jen nechám vzkypět, přidám kořenovou zeleninu a koření a vypnu. Až trošku vychladne, přidám kvalitní sojovku (Shoyu, Tamari), trošku kvalitního oleje a nakrájenou cibuli. Čočka během půl hodiny dojde, je vynikající a jídlo si zachová většinu živin z čočky i zeleniny
-Fazole jsou také bohaté na vlákninu, a obsahují draslík, železo, zinek a jiné minerály, vitamíny B, nezbytné aminokyseliny k tvorbě lidských bílkovin. Aminokyseliny fenylalanin, tyrosin a metionin vytvářejí v organismu biochemický proces působící na nervovou soustavu
- Fazole budou stravitelnější, pokud je necháme min. 24 hodin namočené a několikrát vyměnujeme vodu. Při samotném vaření je dobré několikrát přerušit vaření, fazole slít, zalít studenou vodou a znovu přivést do varu (teplotní šok), lépe se z nich uvolní jedovaté látky
Uhlohydráty
-Komplexní sacharidy (škroby) jsou obsaženy především v luštěninách, celých obilných zrnech a celozrnných produktech a v zelenině
-Jsou v organismu k dispozici jako okamžitá pohonná látka
-Rafinovaný cukr je škodlivý, chová se jako volný radikál a ničí buňky.
- Překyseluje organismus a je zlodějem vápníku
- Způsobuje nadváhu, ukládání tuků
- Podporuje růst plísní a množení parazitů ve střevech
- Způsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi (neovladatelná chuť na sladké a následná únava, nepokoj a bolesti hlavy)
-Glukózu tělo dokáže vyrobit i bez rafinovaného cukru, konzumací složitých cukrů (luštěniny, obiloviny)
-Je lepší rafinovaný cukr nahradit ovocem, sušeným ovocem, povidly
-Pokud jíte cukry společně s tuky (zákusky, čokoláda, dezerty), pak tělo využije jen cukry a tuk se téměř 100% ukládá v těle
Tuky
-Jsou nejkoncentrovanější formou energie pro lidské tělo, tvoří rezervu pohonných látek pro tělo, tato energie se ale na rozdíl od cukru zpracovává pomalu
- 1 g tuku = 9 kalorií
- 1 g cukru = 7 kalorií
- 1 g bílkoviny = 4 kalorie
-Tuk, který se nespálí se uloží na 100 % (cukry pouze 75%)
-Zlepšují chuť jídla, zvyšují pocit sytosti, pomáhají rozpouštět některé vitamíny
-80 % tuků v našem jídelníčku by měly tvořit nenasycené tuky z rostlinných zdrojů
-Tepelně zpracované tuky jsou toxické !!! Obsahují velké množství volných radikálů
- Způsobují ukládání cholesterolu v cévách, do nich se ukládají minerály a způsobují ztvrdnutí cévních stěn, cévy ztratí pružnost
- Zvýšený cholesterol je prvním příznakem poruchy činnosti pankreasu a jater
- Jenom 15 % obyvatel má cholesterol v normě
- (Mám doma schovaný pět roků starý ztužený palmový tuk !ze zdravé výživy!, co se dává do pečiva a do čokolád, tato hmota podobná vosku, bez chuti a zápachu, zůstala po pěti letech v nezměněné podobě, a tak nějak se chová v lidské tkáni, jenom jí už říkáme celulitida)
Vitamíny
-Podílejí se na samočistící schopnosti těla, mají antioxidační účinky, přímo likvidují chemické látky
-Přímo se zúčastňují některých metabolických procesů
-Známe jich 20, přitom 9 z nich se považuje za nenahraditelné
-Ničí se :
- Dlouhým vařením, dlouhým skladováním, působením volných radikálů a chem. látek
-Nedostatek vitamínů vede k degeneraci organismu
-Vitamíny v přirozené formě se téměř nelze předávkovat, naopak u uměle vyrobených vitamínů a potravinových doplňků hrozí předávkování (hlavně u vitamínů rozpustných v tucích)
- Nadbytek vitamínu D způsobuje kornatění cév a zatěžuje ledviny
- Nadbytek vitamínu A zhoršuje činnost jater, přebytek vitamínu D v těhotenství může zapříčinit poškození plodu
-Vitamín C si tělo neumí vyrobit, přebytky tělo vyloučí, takže si nemůžeme dělat v těle zásoby
- Vitamín C se ničí nejen dlouhým vařením, ale i skladováním a transportem, stykem s kovovými předměty (např. krájení),
- Vitamín C a enzimy se ničí také přesolováním, takže je dobré třeba polévky přisolovat až na talíři
- Denně se doporučuje cca 7 dávek vitamínu C po 20-30 mg
- Vitamín C je silný antioxidant, prevence proti rakovině
-Dostatek vitamínů a minerálů chrání před chorobami srdce, zvyšuje vitalitu, zpevňuje kosti a zpomaluje proces stárnutí
Volné radikály
- Napadají ostatní molekuly v těle, reagují agresivně a destruktivně
- Napadají struktury buněčné stěny a vytvářejí metabolické odpadové produkty, které poškozují buňky, ničí některé enzimy, které jsou životně důležité pro určité chemické procesy v těle
- Ničí Kolagen, elastin (udržují hladkou a pevnou pokožku), poškozují pružnost páteře a kloubů
- Antioxidanty (vitamíny, minerály) na sebe vážou volné radikály, takže zabraňují jejich destruktivním vlivům (především vitamíny C, E, A, provitamín A, selen)
Minerály
-Minerály jsou nezbytné pro chemické reakce v těle, zvyšují imunitu, chrání před rakovinou, chrání před chorobami srdce a cév, zpevňují kosti, chrání před vznikem osteoporózy
-Není důležité jen množství, ale i jejich vzájemný poměr, při nemoci se jejich potřebné množství zvyšuje
-V současné době je naše strava o minerály dost ochuzená (potraviny se převáží na dlouhé vzdálenosti, současný způsob zemědělství ochuzuje půdu o živiny)
Vláknina
-Pektin, hemicelulóza, celulóza, lignin
-Je obsažena v rostlinné stravě, je zdrojem vitamínů, minerálů, rostlinných bílkovin , t
-Absorbuje tuky, zlepšuje trávení, odlehčuje játrům, čistí střeva, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, upravuje stolici
-Chrání před chorobami žlučníku, vznikem cukrovky, arteriosklerózy, hemeroidů a křečových žil
-Ulehčuje vstřebávání živin a zlepšuje vylučování odpadu zkvalitněním stolice
-Při náhlém zvýšení množství vlákniny se může projevit pocit nafouknutí, je důležité proto hodně pít
- Denní příjem vlákniny by měl být u dospělého člověka cca 60g (většinou sníme sotva 20g)
- Hemicelulóza, celulóza a lignin (nerozpustná vláknina) se při průchodu lidským trávícím traktem prakticky nemění, působí na procesy trávení a vstřebávání živin, hlavně minerálů a vitamínů, ovlivňuje množství a konzistenci stolice
- Pektiny (rozpustná vláknina) s téměř úplně rozkládají v tlustém střevě působením střevních bakterií na plyn a prchavé mastné kyseliny, Působí na hladinu krevního cukru a ovlivňují metabolismus lipidů, tedy snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají schopnost na sebe vázat žlučové kyseliny, které se tvoří v játrech z cholesterolu
Enzymy
-Obstarávají chemické reakce, pokud jich část chybí, reakce neproběhnou (nedostatek i jednoho naruší celkovou rovnováhu reakcí – např. v játrech je jich asi 1000)
-Ničí se už při 45 st. C, je proto důležité jíst každý den aspoň trochu syrové zeleniny
-Posilují celkovou odolnost a obranyschopnost organismu, s věkem jich ubývá
Oddělená strava
-Princip oddělování stravy je u nás propagován přibližně 20 let (Lenka Kořínková, v západních zemích je tento trend daleko starší),
-pro stoupence jógy, makrobiotiky a dalších životních filozofií, stejně jako pro mnohé přírodní národy je tento způsob stravování naprosto přirozený
-Spočívá v oddělování bílkovinných a sacharidových jídel, což je logické, protože obojí se tráví rozdílným způsobem
- Škrobová jídla trávíme už v ústní dutině působením enzimů obsažených ve slinách, potom natrávené jídlo pokračuje do žaludku (resp. dvanácterníku) a trávení se dokončí v tenkém střevě. Pro trávení škrobů jsou potřeba enzimy zásaditého charakteru
- Bílkoviny se tráví až v žaludku působením žaludečních kyselin